Η διάρροια σε βρέφη είναι ένα αρκετά ανησυχητικό φαινόμενο καθώς οι περισσότεροι γονείς φοβούνται την αφυδάτωση και την επιδείνωση των επώδυνων εξανθημάτων από την πάνα.
Όταν το μωρό έχει διάρροια, πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποια τρόφιμα πρέπει να δώσουν στα μωρά και ποια να σταματήσουν ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
Ποια είναι η πιθανή αιτία της διάρροιας στα βρέφη;
Τα παιδιά μπορούν να έχουν οξείες και χρόνιες μορφές διάρροιας. Η μόλυνση με τον ροταϊό είναι η πιο κοινή αιτία της οξείας διάρροιας στην παιδική ηλικία. Αυτή η μορφή διάρροιας υποχωρεί συνήθως μέσα σε 3 – 10 μέρες. Τα μωρά που είναι 6 – 32 εβδομάδων μπορούν να εμβολιάζονται κατά του ροταϊού με ένα εμβόλιο που είναι πόσιμο. Διατίθεται σαν σκόνη και διαλύτης που αναμειγνύονται μαζί για την παρασκευή πόσιμου εναιωρήματος. Εδώ είναι μερικές από τις κοινές αιτίες της διάρροιας:
- Ευαισθησίες τροφίμων
- Βακτήρια
- Ιούς
- Παράσιτα
- Φάρμακα
- Λειτουργικές διαταραχές του εντέρου
Εάν το μωρό σας πάντως έχει διάρροια, μην διστάσετε να καλέσετε τον γιατρό για συμβουλές. Η διάρροια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε νεογνά και βρέφη, που οδηγεί σε αφυδάτωση σε μόλις μια ημέρα ή δύο. Ένα μωρό μάλιστα μπορεί ακόμη και να πεθάνει από αφυδάτωση μέσα σε λίγες ημέρες. Η κύρια θεραπεία για τη διάρροια στα παιδιά είναι η επανυδάτωση ώστε να αντικατασταθούν τα χαμένα υγρά το γρηγορότερο δυνατόν.
Ποια τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνει το μωρό όταν έχει διάρροια και ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγει;
Όταν το μωρό σας έχει διάρροια θα πρέπει να καταναλώνει μικρά γεύματα ώστε το πεπτικό του σύστημα να δρα αργά. Τα μικροσκοπικά του έντερα εξακολουθούν να είναι εύθραυστα θέλουν λίγο χρόνο για να επανακάμψουν. Αν λοιπόν χρειαστούν 3 – 4 μέρες ώστε τα κόπρανα του μωρού σας να επανέλθουν στην «κανονική» τους κατάσταση, μην ανησυχήσετε. Σε κάθε περίπτωση, όταν το μωρό έχει διάρροια πρέπει να καταναλώνει τροφές που βοηθούν στην σκλήρυνση των κοπράνων.
Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν δημητριακά, και ορισμένα φρούτα. Παρακάτω υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο του μωρού, σε περίπτωση διάρροιας.
- Μπανάνες
- Ρύζι ή / και σπιτικά δημητριακά ρυζιού
- Ψωμί – ειδικά φρυγανισμένο ψωμί
- Ζυμαρικά
- Λευκό πατάτας
- Γιαούρτι
- Πουρές μήλων
Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στην παιδική διάρροια
Παρακάτω είναι μια λίστα με τρόφιμα για να αποφευχθεί όταν το μωρό έχει διάρροια αλλά προσφέρονται για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (το γιαούρτι είναι εξαίρεση διότι περιέχει χρήσιμα βακτηρίδια του – συμβουλευτείτε βέβαια και τον παιδίατρο του μωρού σας)
- Φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα και τα δαμάσκηνα
- Τροφές πλούσιες σε ίνες
Μήλο εναντίον μήλου
Όπως έχουμε το μήλο ως φρούτο επιτρέπεται σε περίπτωση διάρροιας. Αυτό επειδή περιέχει ένα υψηλότερο επίπεδο της πηκτίνης – που συσφίγγει τα κόπρανα. Ο χυμός μήλου ωστόσο περιέχει περισσότερα από τα σάκχαρα που βρίσκονται στο μήλο και περιέχει δεν ενδείκνυται αφού είναι υγρό. Ως εκ τούτου, ο χυμός μήλου είναι μια καλή λύση για να συμβάλει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.