Δυσκοιλιότητα στα μωρά: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Μήπως το μωρό σας είναι ανήσυχο και δεν δείχνει να είναι καλά; Κλαίει και δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε ενώ παρατηρήσατε ότι δεν χρειάστηκε να το αλλάξετε;

Στο άρθρο που παρουσιάζουμε θα μάθετε τα πάντα γύρω από τη βρεφική δυσκοιλιότητα και το σημαντικότερο απ’ όλα, τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που το μωρό σας είναι δυσκοίλιο.  Πώς όμως θα το καταλάβετε;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση, κατά τη οποία τα κόπρανα γίνονται σκληρά, οι κενώσεις επίπονες και πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη δυσκολία, ενώ η συχνότητά των κενώσεων είναι μεγαλύτερη του χρονικού διαστήματος των 3 ημερών. Όταν όμως πρόκειται για τις κινήσεις του εντέρου ενός μωρού, συχνά δεν υπάρχει κανονικό χρονοδιάγραμμα. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι δυσκοίλιο, αναζητήστε τα παρακάτω συμπτώματα:

•    Κλάμα και δυσφορία, ευερεθιστότητα και πόνος πριν κάνει κακά.
•    Λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.
•    Απώλεια της όρεξης.
•    Σκληρή κοιλίτσα.

Τι μπορεί να προκαλέσει τη δυσκοιλιότητα;

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους το μωρό μπορεί να είναι δυσκοίλιο:

Το γάλα
Υπάρχουν μωρά που είναι επιρρεπή στη δυσκοιλιότητα επειδή δυσκολεύονται να αφομοιώσουν το γάλα. Αντιθέτως τα μωρά που θηλάζουν είναι απίθανο να πάθουν δυσκοιλιότητα επειδή το μητρικό είναι σχεδόν πάντα μαλακό και συνήθως κάνουν 5-10 κενώσεις την ημέρα.

Η εισαγωγή στερεών τροφών
Συχνά τα μωρά γίνονται δυσκοίλια όταν αρχίζουν τα στερεά, καθώς το σώμα τους μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τα νέα τρόφιμα. Επιπλέον τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και όχι αρκετά υγρά συμβάλλουν επίσης στη δυσκοιλιότητα.

Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών τους πρώτους μήνες.

Κάποια πάθηση ή ασθένεια
Περιστασιακά, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας τροφικής αλλεργίας, δηλητηρίασης ή ένα πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο που το σώμα απορροφά τα τρόφιμα. Πολύ σπάνια η δυσκοιλιότητα στα μωρά μπορεί να σχετίζεται με συγγενείς παθήσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μια ασθένεια κατά την οποία το παχύ έντερο δεν λειτουργεί σωστά (νόσος του Hirschsprung), μια κατάσταση όπου ο πρωκτός και το ορθό έντερο δεν έχουν σχηματιστεί σωστά (ορθοπρωκτικής δυσπλασία), δισχιδή ράχη και κυστική ίνωση.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστεί το μωρό μου;

Συζητήστε το πρώτα με τον γιατρό σας προτού δοκιμάστε το οτιδήποτε για να ανακουφίσετε το μωρό σας. Το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να το εξετάσει ο ίδιος ο γιατρός. Εδώ είναι κάποιες από τις θεραπείες που μπορεί να σας προτείνει:

•    Κινήστε απαλά τα ποδαράκια του μωρού σαν να κάνει ποδήλατο ή κάντε του μασάζ στην κοιλίτσα με κυκλικές κινήσεις προκειμένου να το βοηθήσετε να ενεργοποιήσει το έντερο.
•    Εάν το μωρό σας πίνει ξένο γάλα τότε φροντίστε να το αραιώνετε με επιπλέον νερό. Η πάρα πολύ σκόνη μπορεί να το αφυδατώσει προκαλώντας δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης ο γιατρός σας να προτείνει να δοκιμάσετε μια άλλη μάρκα.
•    Εάν το μωρό σας έχει αρχίσει τις στερεές τροφές φροντίστε να καταναλώνει αρκετό νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων. Οι τροφές με φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Δοκιμάστε τα πολτοποιημένα ή ψιλοκομμένα μήλα, τα βερίκοκα, τα μούρα, τα σταφύλια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα και τις φράουλες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα δημητριακών.

Εάν αυτές οι θεραπείες στο σπίτι δεν βοηθήσουν το πιθανότερο είναι ο γιατρός σας να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή με μαλακτικά κοπράνων, όπως είναι το παραφινέλαιο και η λακτουλόλη. Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε καθώς είναι πιθανό να εμφανιστεί προσωρινά  και με τη κατάλληλη προσοχή και θεραπεία να υποχωρήσει.