Είναι πιο επιρρεπή στο άσθμα τα παχύσαρκα παιδιά;

Τα παιδιά με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, υποστηρίζει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Columbia, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος σε 311 παιδιά που ζουν στη Νέα Υόρκη. Ανέλυσαν τη σύσταση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους για δύο εβδομάδες ώστε να εξετάσουν την έκθεση των παιδιών ένα συγκεκριμένο τύπο ατμοσφαιρικών ρύπων που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗ). Μέτρησαν παράλληλα το ύψος και το βάρος των παιδιών. Από το σύνολο των παιδιών, το 20% έπασχε από άσθμα και το 20% ήταν παχύσαρκο, σύμφωνα με τις κατηγορίες του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αυξημένη έκθεση στους ΡΑΗ συνδέεται άμεσα με το άσθμα μόνο στα παχύσαρκα παιδιά. Συγκεκριμένα, η σχέση ήταν εμφανής όσον αφορά τους ρύπους από τα οχήματα, το τσιγάρο, το μαγείρεμα, τα κεριά κ.α. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για τα παχύσαρκα παιδιά ήταν τριπλάσιος.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία εντείνει τις αρνητικές συνέπειες των ατμοσφαιρικών ρύπων, βάζοντας τα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Kyung Hwa Jung από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου.

Ο ακριβής μηχανισμός που πυροδοτεί τη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος δεν έχει γίνει απόλυτα κατανοητός. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η καθιστική ζωή των παχύσαρκων παιδιών έχει σαν αποτέλεσμα να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους κι έτσι η έκθεσή τους στους ΡΑΗ είναι μεγαλύτερη. Μια άλλη εξήγηση είναι ο γρήγορος ρυθμός αναπνοής των παχύσαρκων παιδιών.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research.