Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με προϊόντα που χαρίζουν στην ευαίσθητη περιοχή μας ένα καθαρό και ευχάριστο άρωμα.
Η αλήθεια είναι όμως ότι ο κόλπος κάθε γυναίκας έχει τη δική του μοναδική μυρωδιά και δεν χρειάζεται να μυρίζει ούτε σαν λουλούδι αλλά ούτε και σαν σπρέι αποσμητικού.
Γιατί μυρίζει ο κόλπος μου;
Ο γυναικείος οργανισμός έχει ένα σύστημα προστασίας που εξασφαλίζει τη χαμηλή οξύτητα (3,8 έως 4,5 pH) του κόλπου. Αποτελείται λοιπόν από υγρά και «καλά» βακτήρια τα οποία συνθέτουν ένα όξινο περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηριδίων, μπορεί ωστόσο κατά καιρούς να εκπέμπει ορισμένες μυρωδιές . Οι περισσότερες από αυτές τις οσμές είναι φυσιολογικές, αλλά υπάρχουν φορές που η περίσσεια οσμή μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα. Η έντονη οσμή ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να σχετίζεται με πόνο, κάψιμο ή κνησμό πρέπει να σας οδηγήσει σε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας.
Κοινές αιτίες της κολπικής δυσοσμίας είναι
Bακτηριακή κολπίτιδα
Ο κόλπος αποτελείται συνήθως από υγιή βακτήρια, αλλά αν κάποιος μικροοργανισμός διαταράξει το οικοσύστημα τότε το αποτέλεσμα είναι να αναπτυχθεί βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκαλείται συνήθως από μια υπερανάπτυξη των βακτηριδίων Gardnerella vaginalis. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια λεπτή γκρι έκκριση από τον κόλπο και μια ισχυρή οσμή ψαριού. Η οσμή γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν έρχονται σε επαφή με το σπέρμα, γι’ αυτό και πολλές γυναίκες παρατηρούν τα πρώτα σημάδια μετά το σεξ. Μπορεί να είναι ενοχλητικό και αυξάνει και τον κίνδυνο για άλλες λοιμώξεις αλλά θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά.
Διατροφή
Το παλιό γνωμικό «Είμαστε ό, τι τρώμε» είναι αλήθεια και ισχύει ακόμα και για την ευαίσθητη περιοχή, κυρίες μου. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια και το κάρυ είναι μερικά από τα πιο ευώδη τρόφιμα που μπορούν να επηρεάζουν την οσμή του σώματος.
Φάρμακα / Συμπληρώματα
Τα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν τη βακτηριακή ισορροπία του κόλπου και να οδηγήσουν σε αλλαγή της οσμής. Τα αντιισταμινικά μπορεί για παράδειγμα να οδηγήσουν σε κολπική ξηρότητα και μειωμένες κολπικές εκκρίσεις. Επιπλέον οι φυτικές θεραπείες και τα δημοφιλή αιθέρια έλαια που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αλλαγές της κολπικής μυρωδιάς.
Ιδρώτας
Το δέρμα γύρω από τα γεννητικά μας όργανα μοιάζει πολύ με τις μασχάλες και είναι επιρρεπές σε υπερβολική εφίδρωση. Αυτή είναι μια φυσική οσμή, αν και μερικές φορές γίνεται ελαφρώς δυσάρεστη. Για να ελαχιστοποιηθεί η μυρωδιά, φροντίστε να αλλάζετε συχνά εσώρουχα και να επιλέγετε βαμβακερά υφάσματα.
Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές θεραπείες, τα αντισυλληπτικά χάπια και οι κολπικές κρέμες επιδρούν επίσης στο pH του κόλπου και κατ’ επέκταση στην οσμή. Η εμμηνόπαυση λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων συχνά προκαλεί κολπίτιδα στις γυναίκες με αποτέλεσμα να παρατηρούν αλλαγές στην οσμή του κόλπου τους.
Ξεχασμένο ταμπόν
Σε αυτή την περίπτωση η μυρωδιά είναι αποκρουστική και κάνει ακόμα και τον γυναικολόγο σας να απορεί! Οι γυναίκες που το έχουν πάθει περιγράφουν την οσμή «σαν κάτι που έχει σαπίσει και μυρίζει πολύ άσχημα». Μπορεί η μυρωδιά να είναι πολύ έντονη και να μην φεύγει αμέσως μετά την αφαίρεση του ταμπόν, σπάνια όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη. Δεν παύει όμως να είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να σας πει αν προκλήθηκε κάποια μόλυνση.
Πηγή: webmd.com