Γιατί τα μωρά αρρωσταίνουν συχνά;

Τα μωρά αρρωσταίνουν συχνά επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα «ξεχνάει» πολύ γρήγορα, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Immunology.

Ύστερα από πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών ποντικιών αντιδρά σε μία μόλυνση πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ’ ό, τι στους ενήλικες και υποστηρίζουν ότι αυτή η «ανακάλυψη» θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικά εμβόλια για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι μολυσματικές ασθένειες είναι υπεύθυνες για το 1/3 των θανάτων των νεογνών παγκοσμίως.

«Τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να θυμάται τα παθογόνα μικρόβια» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες ενώ ο επικεφαλής της έρευνας Brian Rudd, καθηγητής στο Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ τονίζει: «Το τέλειο εμβόλιο θα είναι μια εφάπαξ δόση κατά τη γέννηση, που θα παρέχει μακροχρόνια ανοσία.»

«Δεν υπάρχουν όμως τέτοια εμβόλια καθώς δεν έχουμε κατανοήσει για ποιον λόγο τα βρέφη χάνουν γρήγορα την ανοσία τους», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίον εμβολιάζονται τα παιδιά με στόχο να ενισχυθεί η ανοσοποίησή τους στην αρχή της ζωής τους, η οποία θα έχει όμως και διάρκεια.

Η ανοσοποίηση του οργανισμού ενάντια στους περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς εξαρτάται από τον σχηματισμό μνημονικών Τ κυττάρων τα οποία θυμούνται συγκεκριμένους «εχθρούς» και μπορούν ταχέως να αποκριθούν σε περίπτωση μελλοντικών λοιμώξεων.

Οι ενήλικοι σχεδόν πάντα «γεννούν» μεγάλους αριθμούς αποτελεσματικών μνημονικών Τ κυττάρων κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, εκ των οποίων ποσοστό της τάξεως του 10% παραμένει σε μια «δεξαμενή μακροπρόθεσμης μνήμης» ώστε να υπάρχει γρήγορη ανοσολογική απόκριση την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ο ίδιος… εισβολέας.

Πηγή: sciencedaily.com