Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην χώρα μας και μπορεί το καλοκαίρι φέτος να έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του, πλέον όμως έχει μπει για τα καλά.
Είτε λοιπόν τον περισσότερο χρόνο τον περνάτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς, είναι μια δύσκολη εποχή εάν έχετε μωρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προφυλάξετε το μωρό σας από τον καύσωνα.
Για να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας παραμένει δροσερό και προστατεύεται από τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού:
Διαλέξτε τα σωστά ρούχα
Εάν πρόκειται να παραβρεθείτε σε κλειστό χώρο επιλέξτε ειδικό φόρεμα για βρέφος σε φαρδιά, ελαφριά γραμμή, κατά προτίμηση κατασκευασμένο από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το οποίο απορροφά τον ιδρώτα καλύτερα από τα συνθετικά υφάσματα. Ο Δρ Bruce Epstein, παιδίατρος στο Pinellas Park στη Φλόριντα προτείνει να ακολουθήσετε έναν καλό εμπειρικό κανόνα: «Ντύστε το μωρό σας με τον τρόπο που είστε εσείς ντυμένοι.» Για τους εξωτερικούς χώρους τα ανοιχτόχρωμα ρούχα μαζί με ένα καπέλο για να προστατεύουν το πρόσωπο του μωρού αποτελούν καλές επιλογές. Ακόμα όμως και μια «γκρίζα μέρα» πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές αφού οι βλαβερές ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.
Να παρέχετε επαρκή εξαερισμό
Δεδομένου ότι τα μωρά δεν ιδρώνουν πολύ, μπορεί να υπερθερμανθούν πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με έναν ενήλικο. Γι ‘αυτό δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε ένα βρέφος σε ένα ζεστό δωμάτιο ή μέσα σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά όλα μπορεί να συμβούν και ο «εγκλεισμός» εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αποβεί επικίνδυνος ή και μοιραίος για τη ζωή του μωρού.
Κρατήστε το μωρό καλά ενυδατωμένο
Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε στάλες ιδρώτα να στάζουν από το μέτωπο του μωρού, αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό δεν μπορεί να αφυδατωθεί. Ένα εξάνθημα στο πρόσωπο, το ζεστό δέρμα στην αφή, η γρήγορη αναπνοή και η υπερδιέγερση μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια της αφυδάτωσης. Δεδομένου ότι τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να πίνουν νερό (τα μωρά άνω των 6 μηνών μπορεί να πίνουν σε μέτριες ποσότητες), αντικαταστήστε τα χαμένα υγρά σε γάλα. Τα μωρά σε μέρες καύσωνα πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 50% περισσότερο γάλα από το συνηθισμένο.
Προσοχή στις ώρες που βγαίνετε έξω
Οι χειρότερες ώρες για βόλτα είναι μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν ο ήλιος καίει και κάνει μεγάλο κακό στο δέρμα λέει ο Eric Siegel, δερματολόγος από το Νιού Τζέρσεϊ. Προγραμματίστε λοιπόν τις βόλτες πριν ή μετά τις «ώρες αιχμής.»
Καθίστε τον ίσκιο
Όταν βρίσκεστε σε παραλία ή σε πάρκο, ψάξτε για ένα προστατευμένο σημείο με ίσκιο, όπως κάτω από ένα δέντρο, μια ομπρέλα ή ένα στέγαστρο. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι ντυμένο κατάλληλα και έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως τα γυαλιά ηλίου τα οποία προστατεύουν τα ματάκια του και μειώνουν την αντηλιά. Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει ότι οι φακοί μπλοκάρουν τουλάχιστον 99 τοις εκατό της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB).
Να είστε προσεκτικές με τα αντηλιακά
Δεδομένου ότι ένα μωρό κάτω των 6 μηνών έχει απίστευτα ευαίσθητο δέρμα, προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από το άμεσο φως του ήλιου. Αλλά όταν αυτό είναι ανέφικτο (όπως π.χ για μια βουτιά στο νερό με τη μαμά ή τον μπαμπά), βεβαιωθείτε ότι φοράει αντηλιακό. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τη χρήση αντηλιακής κρέμας κάθε δύο ώρες ή κάθε φορά που το μωρό βρέχεται ή ιδρώνει. Επιλέξτε ένα αδιάβροχο αντιηλιακό σχεδιασμένο για παιδιά, με συντελεστή ηλιακής προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15.
Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του baby.gr: Πώς να επιλέξετε το σωστό αντηλιακό για το μωρό
Πώς θα καταλάβω εάν το μωρό μου έχει θερμοπληξία;
Το μωρό μπορεί αρχικά να δείξει σημάδια της θερμικής εξάντλησης, η οποία είναι ηπιότερη. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι ασυνήθιστα διψασμένο ή κουρασμένο, ή ότι το δέρμα του είναι δροσερό και υγρό.
Αν η θερμική εξάντληση του μωρού εξελιχθεί σε θερμοπληξία, τα συμπτώματα είναι:
• Θερμοκρασία άνω των 39,4 °C ή μεγαλύτερη, αλλά όχι εφίδρωση
• Ζεστό, κόκκινο και ξηρό δέρμα
• Ταχυκαρδία
• Ανησυχία
• Σύγχυση
• Ζάλη
• Κεφαλαλγία
• Εμετός
• Ταχεία, ρηχή αναπνοή
• Λήθαργος (το μωρό δεν μπορεί να ανταποκριθεί τόσο έντονα, ως συνήθως, όταν καλείτε το όνομά του ή όταν το γαργαλάτε για παράδειγμα.)
Τι να κάνω αν έχω υπόνοιες ότι το μωρό μου έπαθε θερμοπληξία;
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο. Στο μεταξύ, γδύστε το μωρό εντελώς και βάλτε το κάτω από ένα δροσερό χώρο αν βρίσκεστε έξω. Διαφορετικά μετακινήστε το σε ένα δροσερό δωμάτιο. Αν είστε σε αναμονή για ασθενοφόρο, μπορείτε να βρέξετε απαλά με ένα σφουγγάρι το σώμα του μωρού ή με μια πετσέτα. Μπορείτε επίσης να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο και να το κρατάτε σε κλειστούς χώρους τις επόμενες ημέρες.