Μωρό και αύξηση βάρους: Οι απαντήσεις σε 5 βασικά ερωτήματα

Είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν και να αναρωτιούνται αν το μωρό τους έχει φυσιολογική αύξηση βάρους. Στην πραγματικότητα, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλές μητέρες σταματήσουν το θηλασμό οφείλεται σε ανησυχίες για την παραγωγή γάλακτος.

Είναι σημαντικό όμως να στηρίζονται σε αξιόπιστες ενδείξεις, και όχι σε αναξιόπιστα σημάδια, για να καθορίσουν εάν το μωρό σας παίρνει αρκετό μητρικό γάλα και κατ’ επέκταση βάρος.

Τι βάρος πρέπει να έχει το μωρό κατά τη γέννηση;

Το βάρος αλλά και το μήκος των νεογνών μπορεί να διαφέρει σημαντικά, το μέσο βάρος όμως είναι 3.400γρ. περίπου και το μέσο μήκος 48 – 51 εκατοστά.

Είναι φυσιολογικό να χάσει βάρος το μωρό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση;

Είναι απολύτως φυσιολογικό. Σύντομα θα αρχίσει να το ανακτά, και όσο κι αν είναι το βάρος που έχασε, θα το ξαναπάρει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Από τη στιγμή αυτή το μωρό σας θα αυξάνεται σταδιακά, αλλά πιθανότατα με διαφορετικούς ρυθμούς.

Τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό παίρνουν διαφορετικό βάρος από τα μωρά που θηλάζουν;

Ναι. Κατά τους πρώτους μήνες, τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό αναπτύσσονται πιο αργά απ’ ότι τα μωρά που θηλάζουν. Στη συνέχεια γίνεται το αντίστροφο και τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό αναπτύσσονται πιο γρήγορα από εκείνα που θηλάζουν . Σε κάθε περίπτωση είναι φυσιολογικό η αύξηση του βάρους να ποικίλει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Είναι πιο κατατοπιστικό να την παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 4 εβδομάδων και όχι κάθε εβδομάδα.

Είναι απαραίτητο το κρατώ ειδικό διάγραμμα βάρους;

Κάθε φορά που ο παιδίατρος ζυγίζει το μωρό, σημειώνει το βάρος του στο ειδικό διάγραμμα του βιβλιάριου Υγείας. Υπάρχουν διαφορετικά διαγράμματα για αγόρια και κορίτσια, καθώς τα αγόρια είναι, κατά μέσο όρο, βαρύτερα και ψηλότερα από τα κορίτσια και ο ρυθμός ανάπτυξής τους διαφέρει ελαφρώς από εκείνον των κοριτσιών. Τα διαγράμματα αυτά βασίζονται σε στατιστικές που αφορούν φυσιολογικά, υγιή παιδιά και η χρήση τους είναι απλώς ενδεικτική, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Ανησυχώ για το βάρος του μωρού μου. Τι μπορεί να φταίει;

Εάν υπάρχει ανησυχία για την αύξηση βάρους του μωρού σας, είναι σημαντικό να το αξιολογήσετε ως άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όπως:

Γενετικοί παράγοντες.
Αν οι γονείς του μωρού είναι ψηλοί και αδύνατοι, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες εκείνο να είναι μικρό και παχουλό.

Πρακτικές θηλασμού
Είστε σίγουροι ότι το μωρό τρέφεται σωστά από το στήθος σας; Αν όχι, ένας σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σας βοηθήσει επί τω έργω ώστε να βελτιώσετε τις τεχνικές σας. Διαβάστε επίσης σε σχετικό άρθρο του Baby.gr: Πώς να κρατάτε σωστά το μωρό όταν θηλάζει.

Τι εικόνα έχει το μωρό σας;
Φαίνεται αδύναμο και χλωμό ή μήπως ζωηρό και με διάθεση για παιχνίδι.

Κατακτά τα αναπτυξιακά ορόσημα;
Αν το μωρό σας έχει καλή απόδοση, είναι λιγότερο πιθανό να υποσιτίζεται.