Οι πρώτες βοήθειες για τα εγκαύματα

Τα μικροατυχήματα από εγκαύματα αποτελούν καταστάσεις που αργά ή γρήγορα σχεδόν όλοι οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στατιστικά μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 440.000 παιδιά χρειάζονται θεραπεία για κάθε είδους έγκαυμα. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά υπολογίζεται ότι η κατάσταση κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα. Περίπου 90% των παιδικών εγκαυμάτων είναι αποτέλεσμα κάποιου οικιακού ατυχήματος ή παιδικής κακοποίησης. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών το πιο συχνό έγκαυμα προέρχεται από την χρήση καυτού νερού ή ζεστού ροφήματος. Σε μεγαλύτερα παιδιά είναι συχνότερα στατιστικά τα εγκαύματα από φωτιά.  Θερμάστρες σπιτιού, παιχνίδια με σπίρτα, τζάκια, κεριά χωρίς επιτήρηση και πυρκαγιές είναι τα συνηθέστερα αίτια και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρά εγκαύματα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος.

Μικροτραυματισμοί:

Τα περισσότερα μικρότερης σημασίας εγκαύματα επουλώνονται μόνο τους και το μόνο που χρειάζεται για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα είναι κάποια ειδική αλοιφή ((π.χ. κολλοειδές σε μορφή υδρογέλης) η οποία προστατεύει το τραύμα από μικρόβια και βακτηρίδια. Αν όμως υποψιάζεστε ότι ο τραυματισμός είναι σοβαρός είναι απαραίτητη η αξιολόγηση από τον γιατρό σας.

Οι πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων:

Θερμικά εγκαύματα: Αν το έγκαυμα έχει γίνει πάνω σε ρούχο πνίξτε τις φλόγες με την κάλυψη τους με μια κουβέρτα ή νερό και διατηρείστε τα εκεί χωρίς να τα μετακινείτε συνέχεια.        

Εγκαύματα από κάτι που καίει:

Σε περίπτωση που το παιδί έχει καεί από κάτι καυτό όπως πχ το μάτι της κουζίνας βάλτε αμέσως στο σημείο εκείνο δροσερό νερό της βρύσης για περίπου 10 έως 20 λεπτά. Αφενός ανακουφίζει και αφετέρου περιορίζει τη ζημιά. Μην χρησιμοποιήσετε  πάγο γιατί μπορεί να επιδεινώσει το έγκαυμα.        

Ηλεκτρικά εγκαύματα:

Αφού το άτομο έχει διαχωριστεί από την ηλεκτρική πηγή, ελέγξτε την αναπνοή και τους χτύπους της καρδιάς. Αν το άτομο δεν αναπνέει και δεν έχει καρδιακό παλμό, καλέστε για ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ στο τηλέφωνο 166.

Χημικά εγκαύματα:

Διάφορες τροφές όπως οι πιπεριές ή το τσίλι τα οποία περιέχουν μια ουσία ερεθιστική για το δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν μια αίσθηση καψίματος . Όταν συμβεί ένα χημικό έγκαυμα επικοινωνήστε με το Κέντρο Δηλητηριάσεων  στο τηλέφωνο: 210 7793777 για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα.

Αν πρόκειται να δείτε το γιατρό σας αμέσως:

•    Καλύψτε το έγκαυμα με ένα καθαρό και στεγνό ύφασμα για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης .
•    Μην βάλετε αλοιφή ή φάρμακο στην περιοχή του εγκαύματος , έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορέσει να αξιολογήσει σωστά το κάψιμο.    
•    Μην βάλετε πάγο στην καμένη περιοχή διότι μπορεί να βλάψει τους ιστούς του δέρματος .

Σε κάθε περίπτωση, για τα μικροατυχήματα στο σπίτι ή τα ηλιακά εγκαύματα το καλοκαίρι χρησιμοποιήστε δροσερά πανιά στις καμένες περιοχές, κάντε συχνά ντους και εφαρμόστε καταπραϋντική λοσιόν που περιέχει αλόη βέρα ή ακόμα και γιαούρτι ή χαμομήλι τα οποία ανακουφίζουν τον πόνο και το πρήξιμο.