Οι ύπουλοι κίνδυνοι που κρύβει το κρύο και δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, εκτός από τους κινδύνους κρυολογήματος, κρύβουν και άλλους που μπορούν να επιφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα κρυοπαγήματα και η υποθερμία είναι δύο από αυτούς και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Τι είναι το κρυοπάγημα: Πρόκειται για πάγωμα του δέρματος και των ιστών που βρίσκονται από κάτω και συμβαίνει όταν το σώμα εκτίθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που διακόπτουν τη ροή του αίματος.

Και όπως σε κάθε περίπτωση το σώμα «μιλάει», έτσι κι εδώ υπάρχουν κάποια συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Δείτε ποια είναι αυτά:

Κοκκινίζει το δέρμα: Τα σημεία όπου εμφανίζεται είναι τα χέρια, τα δάχτυλα των ποδιών, η μύτη, τα αυτιά και το πηγούνι.

Αισθάνεστε τσίμπημα, μούδιασμα, φαγούρα ή κάψιμο: Σε αυτή την περίπτωση δίνετε βάση στο χρώμα του δέρματος.

Το δέρμα ασπρίζει: Όταν το πάγωμα είναι πιο βαθύ, τότε το δέρμα ασπρίζει, ξεφλουδίζει και μουδιάζει ή βγάζει φουσκάλες αν ζεσταθεί.

Το δέρμα είναι σκληρό: Αν όταν πιέζετε την περιοχή και δεν είναι μαλακή, τότε πρόκειται για ένδειξη κρυοπαγήματος. Μάλιστα, οι ειδικοί εδώ συνιστούν να αναζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού.

Πώς να τα αντιμετωπίσετε:

Σε αυτή την περίπτωση συνιστώνται ζεστό νερό και παυσίπονα. Όπως και να παραμένετε ενυδατωμένοι. Τα περί αλκοόλ που μπορεί να σας ζεστάνει, δεν ισχύουν. Αντίθετα, η αλκοόλ προκαλεί σύσπαση και επιδεινώνει την κατάσταση.

Άλλος ένας ύπουλος κίνδυνος που κρύβει το πολύ κρύο, είναι και η υποθερμία. Πρόκειται για την περίπτωση που η θερμοκρασία όλου του σώματος κατεβαίνει από τους 35ο C. Η υποθερμία μπορεί να συμβεί στον καθένα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους και τα βρέφη.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματά της:

Δεν έχετε αίσθηση του κρύου: Νιώθετε απλά υπνηλία και εξασθένηση, ενώ το δέρμα γίνεται χλομό, μελανό, ζωηρό ρόδινο ή πρήζεται.

Τρεμούλιασμα, μούδιασμα ή ακαμψία των μυών.

Πώς να την αντιμετωπίσετε:

Αποφεύγετε το τρίψιμο ή το μασάζ. Χρειάζεται απαλή μεταχείριση.