Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό του Έμπολα

Ο ιός του Έμπολα έχει ξεπεράσει πλέον τα σύνορα της Αφρικής. Σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα μετάδοσης, ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ετοιμάσει ένα σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπες με τον ιό, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσά τους.

Η πρώτη  πρώτη άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία για τη χώρα μας. Τι είναι όμως ο ιός του Έμπολα και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ο Έμπολα είναι ένας σπάνιος και θανατηφόρος ιός που προκαλεί αιμορραγία μέσα και έξω από το σώμα. Καθώς ο ιός εξαπλώνεται μέσω του σώματος, βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα όργανα. Τελικά καταλαμβάνει το ανθρώπινο σώμα και πλήττει τα ζωτικά όργανα. Η νόσος, σκοτώνει έως και το 90% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

Πώς κολλάμε Έμπολά;

O Έμπολα δεν κολλάει τόσο εύκολα όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η ιλαρά. Εξαπλώνεται σε ανθρώπους από την επαφή με το δέρμα ή τα υγρά από ένα μολυσμένο ζώο, όπως τον πίθηκο, τον χιμπατζή ή τη νυχτερίδα. Όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για ένα άτομο που πάσχει από Έμπολα συνήθως κολλάνε τον ιό. Άλλος τρόπος μετάδοσης του Έμπολα είναι η επαφή με μολυσμένες βελόνες ή επιφάνειες.

Δεν μπορείτε πάντως να κολλήσετε Έμπολα από τον αέρα, το νερό ή φαγητό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αρχικά τα συμπτώματα του ιού του Έμπολα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Αρχίζουν να εκδηλώνονται 2 εώς 21 ημέρες μετά τη μόλυνση και περιλαμβάνουν:

Καθώς η ασθένεια υποτροπιάζει προκαλεί αιμορραγία στο εσωτερικό του σώματος, καθώς και από τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη. Μερικοί άνθρωποι κάνουν εμετούς ή φτύνουν αίμα, έχουν αιματηρή διάρροια και βγάζουν εξανθήματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Έμπολα;

Για να γίνει η διάγνωση του Έμπολα θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες ασθένειες όπως η χολέρα ή η ελονοσία. Συνήθως οι αιματολογικές εξετάσεις δίνουν την απάντηση.

Πώς αντιμετωπίζεται ο Έμπολα;

Δεν υπάρχουν ακόμα αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον του Έμπολα, αν και οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε αυτό και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.

Τι χρειάζεται να ξέρουν τα παιδιά για τον Έμπολα;

Μπορεί ο ιός να είναι διαδεδομένος στην Αφρική, είναι όμως μια καλή ιδέα να παίρνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών. Άλλωστε εάν κρατάμε τα χεράκια τόσο των παιδιών μας όσο και τα δικά μας καθαρά, προφυλασσόμαστε από τις κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.

Τα παιδιά που έχουν ερωτήσεις σχετικά με αυτή ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια καλό είναι να συζητάνε με τους γονείς τους ή κάποιον άλλον έμπιστο ενήλικα.  

 

Πηγή: webmd.com