Ωτίτιδα: 6 συμπτώματα στα βρέφη

Η ωτίτιδα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις που προσβάλει τα βρέφη.

Μάλιστα σύμφωνα με το επιστημονικό site WebMD, σχεδόν το 60% των μωρών τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του θα ταλαιπωρηθεί από ωτίτιδα. Και αφού τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν και να μας πουν ότι πονάει το αυτάκι τους οι μαμάδες πρέπει να είναι υποψιασμένες. Ίδου τα 6 πιο κοινά σημάδια για να καταλάβετε ότι το μωράκι σας έχει ωτίτιδα.

Συμπτώματα κρυώματος

Η ωτίτιδα και γενικότερα οι μολύνσεις αυτιών οφείλονται συνήθως σε ένα κοινό κρυολόγημα λέει ο Δρ Sears. Επειδή τα μωρά δεν φυσούν τη μύτη τους τόσο συχνά όσο οι ενήλικες η βλέννα που συγκεντρώνεται δεν αποβάλλεται με αποτέλεσμα τα μικρόβια να φτάνουν με μεγαλύτερη ευκολία στο αυτάκι. Στην αρχή η καταρροή θα έχει ένα κίτρινο χρώμα ή ελαφρύ πράσινο.

Κλάμα και ευερεθιστότητα

Αν το μωρό σας έχει γίνει ξαφνικά πιο ευερέθιστο,  ειδικά κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, μια μόλυνση στο αυτί μπορεί να είναι ο πραγματική αιτία. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ), εξηγεί: «Το πιο κοινό σύμπτωμα της ωτίτιδας είναι ο πόνος. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε θέση να μιλήσουν και να πουν ότι πονάει το αυτί τους. Αντιθέτως τα μωρά το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κλάψουν. Την ώρα του φαγητού το κλάμα τους θα είναι πιο έντονο επειδή το πιπίλισμα και η κατάποση μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρές μεταβολές της πίεσης στο αυτάκι.»

Προβλήματα στον ύπνο

Ένα μωράκι που υποφέρει από ωτίτιδα μπορεί επίσης να παρουσιάσει προβλήματα στον ύπνο, καθώς όταν ξαπλώνει ο πόνος γίνεται πιο έντονος και αυτό επειδή η πίεση εντείνει τον πόνο.

Πυρετός

Ένα άλλο κοινό σημάδι της ωτίτιδας είναι ο πυρετός. Ο Δρ Sears τονίζει ότι όταν ο πυρετός συνοδεύει μια μόλυνση στο αυτί, είναι συνήθως χαμηλός, αλλά μια μόλυνση στο αυτί μπορεί επίσης να συμβεί  και με υψηλό πυρετό ή και χωρίς καθόλου πυρετό.

Το χεράκι στο σημείο που πονάει

Δώστε προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει το μωράκι σας. Αν δηλαδή κλαίει συνέχεια και έχει τα χεράκια του στο αυτάκι μπορεί να πονάει. Βέβαια τα νεογέννητα κλαίνε συχνά και φέρνουν το χέρι στο αυτί ακόμη κι όταν δε νιώθουν πόνο. Μπορεί να το κάνουν επειδή είναι  κουρασμένα ή σε μια προσπάθεια να αυτοκαλμάρουν τον εαυτό τους. Για να βεβαιωθείτε τραβήξτε προς τα επάνω το πτερύγιο ή πιέστε το «τράγο» του αυτιού, επάνω από το λοβό…

Απώλεια της όρεξης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής το μωρό μπορεί να έχει λιγότερη όρεξη από το συνηθισμένο, κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης στο αυτί, λόγω του πόνου.