Ποια είναι η ιδανική ώρα της ημέρας για να πάτε τουαλέτα;

Μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλά, ας μη ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για ζήτημα υγείας και «προσωπικής ευημερίας».

Και μπορεί η καλή εντερική λειτουργία να είναι το σημαντικό, φαίνεται όμως πως υπάρχει και μια ιδανική ώρα της ημέρας για αυτή τη λειτουργία (και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο ενδεχόμενο να συμβεί πέντε λεπτά πριν από μια συνέντευξη για δουλειά).

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καλύτερη ώρα είναι το πρωί», λέει ο Dr. Kenneth Koch, επικεφαλής του τμήματος γαστρεντερολογίας στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Centre και μάλιστα αμέσως μετά το ξύπνημα.

Αυτό επειδή η διαδικασία της πέψης συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί ο οργανισμός είναι έτοιμος να αποβάλλει οτιδήποτε αχρείαστο, ειδικά στο πρώτο μισάωρο που ξεκινάει η μέρα.

Με τον ίδιο τρόπο που χαλάει η μέρα σας, αν δεν πιείτε για παράδειγμα τον πρωινό σας καφέ, έτσι ακριβώς χαλάει αν δεν πάτε τουαλέτα. Το μυστικό για να είστε ευχαριστημένοι και δραστήριοι αλλά και για την καλή λειτουργία του εντέρου είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα και μια συχνότητα.

Ο χρυσός κανόνας της συχνότητας; Σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές θεωρούνται οι επισκέψεις στην τουαλέτα από τρεις φορές την ημέρα έως μία φορά κάθε τρεις ημέρες. Αυτό είναι ένα ευρύ φάσμα, αλλά μην ξεχνάτε ότι κάθε οργανισμός είναι φυσιολογικός.

Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε τακτικές κινήσεις του εντέρου είναι να ακολουθείτε και την κατάλληλη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα δημητριακά και τα όσπρια, ενδείκνυνται. Προσπαθήστε επίσης να εντάξετε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή αλλά και να πίνετε άφθονο νερό.

Κι αν δεν πάτε;

Σε αυτή την περίπτωση, τα κόπρανα μένουν στον οργανισμό, τα αέρια πολλαπλασιάζονται και η κοιλιά πρήζεται. Επιπλέον τα κόπρανα που παραμένουν στο έντερο, χάνουν την υγρασία τους, γίνονται πιο σκληρά και είναι ακόμα πιο δύσκολο να αποβληθούν. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στη δυσκοιλιότητα.