Ποια είναι η θερμοκρασία που χαρακτηρίζει τον πυρετό «υψηλό» και τι είδους πόνος στην κοιλιά σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να το δει γιατρός;
Και όταν πραγματικά το παιδί μας φαίνεται άρρωστο θα πρέπει να καλέσουμε τον παιδίατρο ή να κατευθυνθούμε στο νοσοκομείο; Εδώ είναι τα 9 συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε στα παιδιά και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Υψηλός πυρετός
Καλέστε το γιατρό εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία στο ορθό 38 ή υψηλότερη ή είναι 3 -12 μηνών και έχει πυρετό 39 ή υψηλότερο. Αν το παιδί σας είναι κάτω των 2 ετών και έχει πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 24-48 ώρες τότε επίσης χρειάζεται να το δει άμεσα γιατρός. Σε κάθε περίπτωση και μικρός να είναι ο πυρετός και το παιδί σας ηλικιακά μεγαλύτερο, αν ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από 48-72 ώρες είναι απαραίτητο να το δει παιδίατρος.
«Αν ο πυρετός προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως μία ουρολοίμωξη, μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα», λέει η παιδίατρος και σύμβουλος γονέων Jennifer Shu. Επικοινωνήστε με τον γιατρό. Ίσως μπορέσει να σας συμβουλέψει από το τηλέφωνο ή να σας δεχθεί χωρίς ραντεβού. Αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό αλλά ανησυχείτε μεταφέρετε το παιδί στα εξωτερικά ιατρεία ενός παιδιατρικού νοσοκομείου.
Πυρετός με πονοκέφαλο
Ο πυρετός που συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα ή πονοκέφαλο ή ένα εξάνθημα που είναι είτε σαν μελανιά ή σαν μικρές κόκκινες κηλίδες χρειάζεται άμεση ιατρική αξιολόγηση. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια μηνιγγίτιδας και χρειάζεται προσοχή.
Ασυνήθιστο εξάνθημα
Ένα εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, έχει μεγάλη έκταση και κρατάει μέρες πρέπει να σας θορυβήσει. Μπορεί να υπάρχει κάποιος λοιμώδης παράγοντας που παραμένει ή να υπάρχει αλλεργιογόνος παράγοντας και γι’ αυτό πρέπει να εντοπιστεί και να απομακρυνθεί.
Ξαφνικός πόνος στο στομάχι
Ένας πόνος στο στομάχι, στην κάτω δεξιά πλευρά, ή όταν έρχεται και φεύγει, μπορεί να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Μπορεί ο πόνος να καταλήγει στη κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, ξεκινάει όμως γύρω από τον αφαλό και «μεταναστεύει» προς τα δεξιά.
Με ένα κανονικό ιό στο στομάχι, υπάρχει συνήθως πυρετός. εμετός, στομαχόπονος και διάρροια,» λέει η Δρ Shu. Και η σκωληκοειδίτιδα όμως μερικές φορές έχει συμπτώματα διάρροιας, κοιλιακού άλγους, εμετό και πυρετό. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γιατρό σας.
Κεφαλαλγία με εμετό
Ένας πονοκέφαλος που εμφανίζεται νωρίς το πρωί ή κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνοδεύεται από εμετό μπορεί να είναι συμπτώματα της ημικρανίας. Ο γιατρός θα προσδιορίσει την κατάλληλη θεραπεία.
Μειωμένη ούρηση
Ξηρό στόμα και χείλη, μειωμένη ούρηση, ξηρό δέρμα, εμετοί και διάρροια. Αυτά τα σημάδια συνδέονται με την αφυδάτωση και πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα γιατί η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Καλέστε το ασθενοφόρο ή μεταφερθείτε στο νοσοκομείο, αν νομίζετε ότι το παιδί σας πλησιάζει σε αυτό το στάδιο. Διαφορετικά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και φροντίστε το παιδί σας να καταναλώνει περισσότερα υγρά.
Πρησμένο πρόσωπο
Πρησμένη γλώσσα, χείλη ή μάτια, ειδικά όταν συνοδεύονται από εμετό ή φαγούρα σηματοδοτούν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο, αναπνευστικά προβλήματα και σοβαρή κνίδωση και χρειάζονται άμεση ιατρική επέμβαση (ένεση αδρεναλίνης ή μια δόση από ένα αντιισταμινικό.)
Εμετοί ύστερα από πτώση
Μια πτώση όταν το παιδί σας είναι μικρότερο των 6 μηνών ή έχει προφανείς νευρολογικές αλλαγές, όπως σύγχυση ή απώλεια συνείδησης ή εμετοί και βλάβες στο σώμα (π.χ σπασμένα κόκαλά), είναι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πρέπει να αντιμετωπιστούν από γιατρό.
Υπερβολική αιμορραγία
Αν η αιμορραγία μετά από ένα χτύπημα δεν σταματάει, παρόλη της πίεση στο τραύμα για κάποια λεπτά, σημαίνει ότι το παιδί χρειάζεται ιατρική φροντίδα (και ίσως ράμματα, έναν επίδεσμο κ.λπ.)Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, το επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι είτε να καλέστε το ασθενοφόρο είτε να μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Το παρόν άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή σχέδιο θεραπείας για κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Πάντα επιδιώξτε την άμεση συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με την υγεία σας ή την υγεία των παιδιών σας.