Πώς θα περιποιηθώ τον ομφάλιο λώρο του μωρού;

Είναι φυσικό να σας προβληματίζουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα όσον αφορά τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας. Ένα από αυτά είναι και ο ομφάλιος λώρος.

Σε αυτό το άρθρο θα λύσετε όλες τις απορίες που έχετε σχετικά με την περιποίηση του ομφάλιου λώρου στο μωρό σας.

Τι είναι ο ομφάλιος λώρος;

Ο ομφάλιος λώρος εννέα μήνες είναι η «σανίδα σωτηρίας» του μωρού που του παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή του. Κατά τον τοκετό, ο ομφάλιος λώρος κόβεται σε μια ανώδυνη διαδικασία επειδή στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν νεύρα, οπότε μη φοβάστε ότι το μωρό σας θα πονέσει. Αρχικά, είναι παχύς, ελαστικός και ημιδιαφανής, αλλά ύστερα από λίγες ημέρες αποξηραίνεται, συρρικνώνεται και προεξέχει από τον αφαλό. Το εναπομείναν τμήμα συνήθως πέφτει ύστερα από 1-3 εβδομάδες και το σημείο εξελίσσεται σε αφαλό.

Πώς πρέπει να περιποιηθώ τον ομφάλιο λώρο;

Η περιοχή που περικλείει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου (κολόβωμα) δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, πέρα από το να παραμένει στεγνή και καθαρή. Αν παρολ’ αυτά βραχεί κατά τη διάρκεια του μπάνιου δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, αρκεί να τη σκουπίσετε μετά ταμποναριστά και προσεκτικά.
Αρκετοί τύποι πάνας για νεογέννητα έχουν τέτοιο σχήμα που αφήνουν το λωρό ακάλυπτο για να αερίζεται και να επουλωθεί γρηγορότερα. Αν χρησιμοποιείτε κοινές πάνες φροντίστε απλά να τις διπλώνετε έτσι ώστε να μην σκεπάζεται ο λωρός.
Παλαιότερα οι μαμάδες χρησιμοποιούσαν ταλκ για να στεγνώσει πιο γρήγορα η περιοχή αλλά επειδή έχει παρατηρηθεί ότι το ταλκ μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς καλύτερα να το αποφύγετε. Το κολόβωμα θα πέσει μόνο του 5 – 10 ημέρες μετά τον τοκετό, αφήνοντας μια μικρή πληγή η οποία θα επουλωθεί πολύ γρήγορα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει:

•    Να βγάζει ένα κιτρινωπό υγρό σαν πύον, να μυρίζει δυσάρεστα ή να βγάζει αίμα καθώς αυτό υποδηλώνει μόλυνση.
•    Ερυθρότητα γύρω από τον αφαλό
•    Πυρετό
•    Πρήξιμο. Ο πρησμένος αφαλός ίσως είναι ένδειξη ομφαλοκήλης (εμφανίζεται συχνότερα στα μωρά της Αφρικής και της Καραϊβικής.) Σχεδόν όλες οι ομφαλοκήλες υποχωρούν μόνες τους μέχρι το δεύτερο ή τρίτο έτος. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την ενδυνάμωση της περιοχής γύρω από το λώρο.  

Πηγή: webmd.com