Με το καλοκαίρι να είναι στα… φόρτε του, η λύση φαντάζει να είναι μόνο μία: Φορτώνουμε τα κουβαδάκια μας και πάμε παραλία!
Όμως, τόσο στη θάλασσα, όσο και γενικότερα, πρέπει να προστατεύουμε το μωρό μας από τον ήλιο και τη ζέστη. Ξέρατε ότι υπάρχουν ειδικά ρουχαλάκια που προστατεύουν το μωρό σας από τον ήλιο, για παράδειγμα; Για όλα υπάρχει λύση…
Είναι ζωτικής σημασίας το να κρατάμε το μωρό μας ασφαλές από τον ήλιο. Σας φαίνεται υπερβολική η λέξη «ασφαλές»; Τότε αρκεί να μάθετε ότι ένα μόνο έγκαυμα από τον ήλιο στη βρεφική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος (τον πιο θανατηφόρο τύπο δερματικού καρκίνου) όπως και την εμφάνιση ρυτίδων αργότερα στη ζωή του. Πέραν αυτού, τα μωρά μπορούν γρήγορα να χτυπηθούν από θερμοπληξία ή εγκαύματα από τον ήλιο. Σήμερα λοιπόν, θα δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το αγγελούδι μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά αναπτύσσουν τις απαραίτητες άμυνες.
Πώς γίνονται τα εγκαύματα
Το φως του ήλιου είναι δυνατότερο ανάμεσα στις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, οπότε αυτές οι ώρες είναι και οι πιο «επικίνδυνες». Ωστόσο, θυμηθείτε πως τα μωρά μπορούν να πάθουν εγκαύματα και τις άλλες ώρες της μέρας, καθώς και τις συννεφιασμένες, ή τις «δροσερές» μέρες. Γιατί; Επειδή το έγκαυμα δεν προκαλείται από τη θερμότητα του ηλίου, αλλά από τις υπεριώδεις (Ultraviolet – UV) ακτίνες του, οι οποίες, σημειωτέον, ανακλώνται από αρκετές επιφάνειες, όπως το νερό, η άμμος, το τσιμέντο κ.α. Και τα μωρά είναι πιο ευαίσθητα, αφού το δέρμα τους είναι πιο λεπτό και πιο ευάλωτο.
Κρατήστε το μωρό σας στη σκιά
Χρησιμοποιήστε το σκίαστρο στο καροτσάκι του μωρού σας, όποτε είστε έξω. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα σκίαστρο το οποίο προσαρμόζεται στο καρότσι και προστατεύει όλο το σωματάκι του από τις UV ακτίνες. Γιατί; Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το «απλό» σκίαστρο προστατεύει, αλλά μόνο τμηματικά από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες.
Χρησιμοποιήστε ειδικό ρουχισμό
Από εκεί και πέρα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε προστατευτικό ρουχισμό. Καλύψτε τα χεράκια και τα ποδαράκια του μωρού με ελαφρά και ανοιχτών χρωμάτων ρούχα. Να θυμάστε ότι τα ανοιχτά χρώματα ανακλούν τη ζέστη και κρατούν το δέρμα πιο δροσερό από ότι τα σκούρα.
Θα εκπλαγείτε, αλλά υπάρχουν ρούχα, όπως μαγιό, μπλουζάκια και άλλα από υλικό το οποίο είναι ειδικά κατασκευασμένο για να προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Θυμηθείτε ότι τέτοια προϊόντα αποτελούν ουσιαστικά μια καλή «επένδυση», ιδιαίτερα αν περνάτε πολλές ώρες στη θάλασσα με το μωρό σας.
Τέτοια, μαγιό μπορείτε να βρείτε εδώ.
Καπελάκι;
Το καπελάκι είναι “must” για το μωρό. Προτιμήστε ένα καπέλο με flaps πίσω του, ώστε να καλύπτει και το λαιμό, καθώς και να είναι μεγάλο αρκετά ώστε να φτιάχνει σκιά για το προσωπάκι του. Δεν θα ήταν κακό να δοκιμάσετε και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου για προστασία από τις UV ακτίνες, αν φυσικά δεν ενοχλούν το μωράκι σας.
Αντηλιακό
Διαλέξτε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15. Προτιμήστε τα ευρείας δράσης αντηλιακά που προστατεύουν τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB. Οι UVA προκαλούν εγκαύματα και ρυτίδες, ενώ οι UVB προκαλούν ζημιά βαθύτερα στο δέρμα. Απλώστε το 15 με 30 λεπτά πριν βγείτε και ανανεώνετέ το κάθε δύο ώρες. Αν το μωρό σας μπει στο νερό, ανανεώστε το αντηλιακό μόλις το σκουπίσετε.