Στομαχική γρίπη ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε να τα ξεχωρίζετε

Είναι η εποχή του χρόνου, όπου ιώσεις και μικρόβια θερίζουν. Έχετε «χτυπηθεί» από ιό στο στομάχι; Ή μήπως είναι τροφική δηλητηρίαση;

Είναι καλό να γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα, ώστε να ξέρουμε αν αυτό που έχουμε είναι μεταδοτικό ή αν η οικογένειά μας δεν πρέπει να φάει το κρέας – μυστήριο που υπάρχει στο ψυγείο μας. 

Στομαχική γρίπη

Αιτία
Πρόκειται για έναν ιό που προσβάλλει τα έντερα και μπορεί να το πάθει κανείς μόλις έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, ή έχει αγγίξει κάτι που έχει ακουμπήσει όποιος έχει τι ιό. Αυτός ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μία έως δύο ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν συνήθως για μια έως δύο ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες.

Επιπλοκές
Η αφυδάτωση (που προκαλείται από τον υπερβολικό έμετο και τη διάρροια.)

Μέθοδος διάγνωσης
Ένας γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας ή μπορεί να προχωρήσει σε τεστ κοπράνων. Αν βρεθούν βακτήρια, θα καταλάβει ότι πρόκειται για ιό.

Αντιμετώπιση

Πρόληψη
Αποφύγετε την επαφή με ένα μολυσμένο άτομο ή οτιδήποτε έχει αγγίξει κάποιος που έχει γαστρεντερίτιδα. Πλύνετε καλά τα χέρια σας ειδικά πριν και μετά από το φαγητό και μετά τη χρήση μηχανημάτων στο γυμναστήριο. Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα, όπως ποτήρια, σκεύη, πετσέτες.

Τροφική δηλητηρίαση

Αιτία
Μπορεί να το πάθετε από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων που περιέχουν μολυσματικούς οργανισμούς, βακτήρια (όπως E. coli), ιούς, ή παράσιτα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αλλά η έκθεση σε ορισμένες προσμείξεις μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα μέχρι και λίγες εβδομάδες αργότερα. Η ασθένεια μπορεί να διαρκέσει από μία έως 10 ημέρες.

Διάγνωση
Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώσατε τον  τελευταίο καιρό και σε πόση ώρα αισθανθήκατε αδιαθεσία. Θα προχωρήσει επίσης σε εξετάσεις αίματος και κοπράνων.

Αντιμετώπιση

Πρόληψη
Κρατήστε τα χέρια, τις επιφάνειες ψησίματος και τα σκεύη καθαρά. Διατηρήστε επίσης το ζεστό φαγητό ζεστό και το κρύο φαγητό κρύο. Πετάξτε τα τρόφιμα που είναι πολλών ημερών ή αμφιβόλου ποιότητας. Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες και τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων.