Προβληματίζουν τα στοιχεία για τις εξαφανίσεις παιδιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφάνισης Παιδιών, που είναι στις 25 Μαΐου, δεν είναι μια ακόμα «παγκόσμια ημέρα», όπως πολλές που έχουν θεσπιστεί απλά για να… υπάρχουν.

Γιατί αφορά ένα θέμα που μας αγγίζει όλους. Ή που, τουλάχιστον, θα έπρεπε να μας αγγίζει όλους…

Τα στοιχεία συγκλονίζουν:

Ξέρατε ότι στην Ελλάδα κάθε μέρα εξαφανίζεται ένα παιδί;
Ξέρατε ότι στην Ευρώπη ένα παιδί χάνεται κάθε 2 λεπτά;
Ξέρατε ότι στην Ευρώπη εξαφανίζονται 250.000 παιδιά κάθε χρόνο;
Ξέρατε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο αρπάζονται 2 παιδιά;

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία, το 2013 η Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά «116000» που συνεργάζεται με το «Χαμόγελο του παιδιού» δέχτηκε περισσότερες από 7.000 κλήσεις για τη διαχείριση περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών.  Υπήρχε μια αύξηση της τάξεως του 17,2% σε σχέση με το 2012.

Ανησυχήσατε; Δεν πειράζει! Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, μας λέει ότι οι γονείς «δεν πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά να είναι ξύπνιοι και ενημερωμένοι. Μπορεί, προς το παρόν, στην Ελλάδα, να έχουμε κάθε χρόνο μόνο δύο με τρείς υποθέσεις αρπαγής ανηλίκων, στις γειτονικές χώρες όμως γίνεται συνέχεια. Πρέπει οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί».

Τα «ευχάριστα», για να μην περάσουμε στην υπερβολή, είναι ότι από τις παραπάνω περιπτώσεις, το «Χαμόγελο» διαχειρίστηκε 124 υποθέσεις με ποσοστό επιτυχίας 95%. Βρέθηκαν δηλαδή τα 118 από τα 124 παιδιά. Αυτό, γιατί, όπως εξηγεί στο Baby.gr και ο κ. Γιαννόπουλος, όταν υπάρχει Amber Alert, η κοινωνία δείχνει την ευαισθητοποίησή της και κινητοποιείται. Εκτός από τις Αρχές, όλοι βοηθούν, ή όλοι θέλουν να βοηθήσουν. «Το amber alert δημιούργησε όχι μόνο ένα δίχτυ προστασίας αλλά λειτουργεί πλέον και σαν προληπτικό μέτρο. Οι πολίτες επειδή γνωρίζουν το πρόγραμμα θα νοιαστούν αν δουν ένα παιδί στο δρόμο. Υπάρχουν πολλά οφέλη. Ακόμα και οι επίδοξοι απαγωγείς που θα θελήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο ξέρουν ότι δεν υπάρχει μόνο η αστυνομία αλλά και οι πολίτες. Έχουμε κάνει πολλά βήματα, βέβαια μπορούμε και καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως χάνεται ένα παιδί;

Τα στατιστικά, μας δίνουν τις συνήθεις απαντήσεις. Σε ένα συντριπτικό 80% των περιπτώσεων, η εξαφάνιση αφορά φυγή εφήβων από το σπίτι, το 5% γονικές αρπαγές, το 10% ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων και το 5% εξαφανισμένους ασυνόδευτους ανήλικους. Ίσως πάντως να είναι χρήσιμο το στοιχείο ότι 2,5 φορές μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται σε σχέση με τα αγόρια.  Σε ποσοστό πάνω από 80% είναι Ελληνόπουλα και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 13 έως 18. Το ποσοστό μάλιστα των εξαφανίσεων ανηλίκων στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο από ότι στην Αττική, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, τις περισσότερες φορές ψάχνουμε παιδιά τα οποία έχουν «παρασυρθεί» μέσω του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων και φεύγουν «για μια καλύτερη ζωή». Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, είναι σαφείς…

Οι απαγωγές

Πάντως, υπάρχει και η κακή πλευρά, όπως αυτή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί –με κομμένη την ανάσα- με τα κορίτσια που απήγαγε η τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και απειλεί να τα πουλήσει σε σκλαβοπάζαρα.

«Σκλαβοπάζαρα;» θα αναρωτηθείτε. «Υπάρχουν ακόμα τέτοια;». Κι όμως!  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, κάθε χρόνο τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια παιδιά γίνονται αντικείμενο εμπορίας σε όλο τον πλανήτη ενώ 1 στα 7 παιδιά που επιλέγουν την φυγή είναι πιθανό να πέσουν θύματα εμπορίας από παιδεραστές, παιδόφιλους, άλλα ροζ κυκλώματα ή ακόμα και κυκλώματα εμπορίας οργάνων! Τα κορίτσια είναι αυτά που στοχοποιούνται περισσότερο και αντιστοιχούν στο 80% των θυμάτων.

Τα στατιστικά στοιχεία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. υποδεικνύουν ότι στο «επίκεντρο» των εξαφανίσεων παιδιών βρίσκεται η Ρουμανία, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό στη Γερμανία. Όσο για την ταυτότητα των εμπόρων παιδιών, τουλάχιστον το 45% προέρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το υπόλοιπο 55% των εμπόρων προέρχονται από την Αφρική (κυρίως Νιγηρία) και την Ασία (κυρίως Κίνα και Τουρκία).

Δεν σας τρόμαξαν αυτά; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαφανίζονται 250.000 παιδιά, δηλαδή ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Κατά την αναπληρώτρια γενική γραμματέα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Missing Children Europe, Ντελφίν Μοραλίς, αυτός ο αριθμός είναι πολύ μετριοπαθής: «Η συλλογή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ κακή. Οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Για διάφορους προσωπικούς και άλλους λόγους, πολλά περιστατικά δεν ανακοινώνονται και φυσικά δεν καταγράφονται ποτέ».

Αυτή τη μέρα λοιπόν, ας αφιερώσουμε τη σκέψη μας στη μικρή Μαντλίν, τον Μπεν και τα χιλιάδες άλλα παιδιά που μια μέρα έχασαν τη ζεστή μητρική αγκαλιά τους και ας είμαστε πάντα πιο προσεκτικοί και πιο «πονηρεμένοι» για να τελειώσει αυτό το αισχρό φαινόμενο…